top of page
  • Michael

Proč právě Te Araroa?

Aktualizováno: 15. 10. 2022

Myšlenka vydat se na thru-hike ve mě klíčila už delší dobu a když okolnosti začaly být realizaci čím dál více nakloněny, stál jsem před rozhodnutím, který Thru-hike je ten pravý.


Většině lidí se asi jako první vybaví Pacifická hřebenovka (PCT), o které jsem i já měl nejvíce informací.


Ideální čas pro začátek PCT je duben-květen a já měl prostor nejdříve od července, už tato překážka byla sama o sobě prakticky diskvalifikační, ale i tak jsem v žádném okamžiku neměl PCT na prvním místě.


V žádném případě nechci hřebenovku označovat slovy jako "mainstream", je to bezpochyby jeden z nejnáročnějších trailů na světě, který dokončí jen zlomek účastníků.

Nedá se ale popřít, že vzrůstající popularita tohoto trailu má na konci dne důsledky pro samotné hikery. Situaci, kdy stovky hikerů musí čekat na začátku trailu, aby byla každý den malá skupinka na trail vpuštěna, to je zážitek, který si mohu nechat ujít. Nehledě na to, že Spojené státy jsem už navštívil a já potřebuji vybarvit svoji mapě světa další stát :)


V rámci Evropy se asi dá za thru-hike zážitek považovat Camino de Santiago, ale osobně nejsem moc spirituální člověk a Španělsko je přeci jen trochu moc blízko pohodlí domova a ve chvílích nepohodlí by byla vyhřátá postel a Playstation jen pár hodin daleko. :)


Když jsem narazil na zmínku o Te Araroa, bylo rozhodnuto. Nový Zéland je země, kam jsem se vždy chtěl podívat (díky, Páne prstenů!) a samotný Trail je relativně mladý a neznámý. Zároveň je to jeden z nejnáročnějších hiků na světě s obrovským převýšením, specialitami jako je brodění řek a občas i nechvalně známým "stavem" samotného trailu, což člověka nutí improvizovat a je to hned výzva navíc. Te Araroa má tedy z mého pohledu stále "duši" a doufám, že si ji udrží co nejdéle.


Termín startu na podzim byl také ideální, byť ve chvíli, kdy jsem dával výpověď v práci, měl Nový Zéland stále zavřenou hranici jako jedna z posledních zemí na světě, kvůli pandemii Covid-19.


Naštěstí nenastaly žádné komplikace, které by Novozélandskou vládu donutily opět zavřít hranice a já mohl 1.8. začít procházet vízovým řízením :)







96 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page